(KATHERINE NEVILLE) KETRIN NEVIL: (A CALCULATED RISK) PRORAČUNATI RIZIK

Moja galerija: Bojan Otašević, 2008  – Ukleta, algrafija,100x70cm; Moja kritika: Emil Živadinović, 2008. 

 

            Proračunati rizik nadugo i naširoko opisuje genijalnu zaveru visokih bankarskih službenika – informatičara, "tekija", rešenih da u vreme početka opšte kompjuterizacije opljačkaju banku. Ništa ne bi bilo neobično da nije motiva kojim su vođeni, odnosno časnih im i poštenih namera, uz "onaj ukus avanture". Svesni su da je protivzakonito to što su naumili, ali su istovremeno i uvereni u čestitost i opravdanost svojih motiva. Ogorčeni su na korupciju, pokvarenost i pohlepu koja vlada u "finansijskom svetu" u kome moćni bankari novac koji im narod daje na čuvanje doživljavaju kao svoj. Sa nostalgijom se sećaju vremena kada su bankari bili "pametni, možda nemilosrdni, ali nikako podmitljivi i pokvareni". Ima li života izvan bankarstva, u današnjoj postavci stvari?

            Jedna od tema koja se nameće u knjizi je i pokušaj davanja odgovora na pitanje šta jednu osobu koja je oličenje morala može da natera da prekorači "ivicu". Junaci Ketrin Nevil poseduju urođeni dar sagledavanja istine i situacije, tajanstvenost smatraju za dozvoljenu nam slobodu, a strah od smrti kao potvrdu života, nekad se smeju samo da bi "izbegli samoubistvo", a život bez rizika i neizvesnosti ne smatraju dostojnim življenja, i pored toga što kombinaciju strasti i intelekta smatraju za nepouzdanu.

            Opisi "staza, lica, predela" širom zemaljske kugle su istinski poučni za čitaoca, romani Ketrin Nevil prosto kipte od zanimljivosti iz istorije, bogova, sudara tradicije i novih tehnologija. Za čitaoce je, zasigurno, značajno i to što je jedan zatvoreni svet moćnih ljudi iz visokih finansijskih krugova opisan iznutra, iz prve ruke, autentično, insajderski, sa svim intrigama i finesama.

            Zamerka na račun Proračunatog rizika je neoriginalnost u poređenju sa romanomOsmica iste autorke. Osmica se čita bez daha, od početka do kraja opčini vernika religije beletristike i trilera, njena radnja i atmosfera živo ostaju u sećanju i, bez obzira što Osmica(priznajem) ne nosi onu "spisateljsku" dubinu Žida ili Singera, čitalac jednostavno mora visoko da je kotira i ubraja u, recimo, među 10 omiljenih, najboljih, svejedno. Genijalno osmišljena i vođena radnja začinjena velikim ljudima i događajima iz prošlosti je nešto što zvuči jednostavno i viđeno, ali, na žalost, ne mogu se setiti još nekog naslova koji bi me naterao da jednu pustolovinu svrstam među 10.

            Stoga su i očekivanja koja čitalac potražuje od romana Proračunati rizik i Magični krug autorke Ketrin Nevil s razlogom ogromna. Na čitalačku žalost, jedino neponovljivuOsmicu mogu iskreno da preporučim... Što ne znači da nije uzbudljivo i poučno čitatiProračunati rizik, ali, Osmicu, na čijoj strani su sve moje simpatije, doživljavam kao "original", dok druge dve knjige Ketrin Nevil smatram pisanim po njenom šablonu. 

            Ono što je zajedničko za sva tri romana Ketrin Nevil je šablon, istina vešto skrojen, ali upadljiv (zato insistiram da se Osmica čita prva). U sva tri romana glavni junak je žena –devojka od 20-30 godina, obazovana i na izuzetnom radnom mestu (stručnjak za nuklearne nauke u Magičnom krugu, za akustiku u Osmici, za kompjutere u Proračunatom riziku), koja se sudbinski nađe usred velike "igre" koju igraju veliki igrači (vekovna potraga za magičnim predmetima u Magičnom krugu, za besmrtnošću u Osmici, za novcem i uspehom u Proračunatom riziku), koja prestaje da hoda kroz život promišljeno – počinje da popušta nedefinisanom osećaju – neguje svoju neostvarenu strast, ima genijalnog prijatelja koji radi poverljive poslove za vladu (banku), a koji vremenom postaje ljubavnik. Kao da se jedni te isti junaci različito zovu u različitom vremenu, prostoru i potrazi – "igri". Možda je razlog tome što su vodeći junaci svih rukopisa K. Nevil žene taj što je "ženina prednost u tome što može uvek da promeni mišljenje, a privilegija da svoje želje obavije velom misterije", što značajno utiče na održavanje dinamike rukopisa, pored činjenice da je autor žena –u kritici okarakterisana kao "feministički odgovor na Otimače izgubljenog kovčega" (ne želim da komentarišem)...

Ipak, bez obzira na sve zamerke šablonu i originalnosti ovog romana, kao što je lord Majnard Kejn na samrtnoj postelji na pitanje da li žali za nečim u životu odgovorio da žali što nije popio još više šampanjca (simbol proslavljanja), tako i čitaocu verniku religije beletristike i trilera ostaje nedefinisana želja za neobjavljenim rukopisima Ketrin Nevil.

 

Moja kritika: Emil Živadinović, 2008; Naslov knjige: (A Calculated Risk) Proračunati rizik; Autor: (Katherine Neville) Ketrin Nevil; Godinja objavljivanja knjige: 1992; Izdanje na srpskom jeziku: Solaris, Novi Sad, 2004; prevod: Milica Jovanov

Poseta:7184

KOLUMNA - poseta(51893)

UTOPIJA - poseta(17570)

ATLANTIS - poseta(17251)

RIZNICA - poseta(155571)

ZONA - poseta(7107)