VILIJEM P. JANG (WILLIAM P. YOUNG): KOLIBA (THE SHACK)

MojaGalerija: Bojan Otašević, crtež 5 akril na papiru 100x70cm, 2008; MojaKritika: Emil Živadinović, decembar 2010.

„Koliba“ je roman čija se radnja, bez obzira na složenost knjige, može jednostavno prepričati. Uverljiv knjiški lik, Mek, vernik, doživljava veliku tragediju – manijak mu ubija dete. U knjizi je bol toliko živo opisana da Mekova „velika tuga“ istinski zahvata čitaoca, čak, knjiga otkriva čitaoca u sopstvenoj bespomoćnosti. Nakon tog bolnog čina i preispitivanja sebe, Meku se lično obraćaju Bog, Isus i Sveti Duh. Dalje, na bezmalo 200 stranica teksta, opisan je Mekov razgovor sa Bogom, Isusom i Svetim Duhom...

Zaista, napisati knjigu o razgovoru sa Bogom – knjigu koja će u toj meri zaintrigirati čitaoce celog sveta da bude prevedena na 35 svetskih jezika i prodata u milionima primeraka – to je neverovatan podatak, s obzirom na vreme u kome živimo i tematiku knjige. Kao čitalac, često sam se pitao otkud piscima (od Dostojevskog do Janga) taj izražen poriv da iznova i iznova tumače hrišćanstvo, o čemu je toliko toga rečeno i napisano.

Možda „radnja“ romana, kad je „prepričam“ u par rečenica zvuči monotono, ali knjiga čitaocu nije dosadna. Autoru (i prevodiocu, naravno) treba odati priznanje na umeću pripovedanja, mene lično, donekle, pripovedački ton podseća na Albaharija. I čitalac oseti olakšanje onda kada Mek oseti olakšanje, Bog se ne obraća samo Meku, već i nama, čitaocima širom sveta.

Da ne bude zabune – bez ozbira na to što najveći deo knjigi čini razgovor čoveka i Boga – knjigu nikako ne mogu nazvati „verskom“. Bog je predstavljen kao krupna crnkinja, Isus kao muškarac sa Bliskog istoka, a Sveti Duh kao Azijka. Na momente, dijalozi sa Bogom postaju groteskni, a Mek iznova i iznova shvata koliko ne zna o svetu u kome živi – odnosno svetu koji takođe živi u njemu.

Hrišćanska dogma je u knjizi tumačena na nesvakidašnji način. O bilo kojoj dogmi može satima da se diskutuje, ali to ne bi imalo smisla u književnoj kritici, jer, ne želim da tumačim Boga ili dogmu. Ipak dogma je u knjizi zastupljena u cilju potrebe vraćanja čoveka Bogu.

Hrabro je kad sam Gospod Bog kaže: „Mnogo učinjenog u moje ime nema nikakve veze sa mnom, a često je, makar i nenamerno, potpuno suprotno mojim ciljevima“. „Ja ne stvaram institucije – nikad nisam i nikad neću. To je zanimanje za one koji vole da se igraju Boga“. „Religija, politika i ekonomija jesu ljudskom rukom stvoreno trojstvo straha koje pustoši zemlju i obmanjuje one koje volim“. „Ko bi štovao Boga koji se da sasvim razumeti? Ne bi bilo nikakve tajne u tome“.

Ono što mi se, kao čitaocu, (jedino) ne dopada u knjizi je – predvidljivost – već nakon 100 stranica radnja knjige postaje predvidljiva i očekivana. Mada, s obzirom na temu knjige – razgovor sa Bogom, ne mogu zameriti Vilijemu P. Jangu. Ipak... Uz iskrene čestitke autoru, nisam našao odgovor na jedno pitanje (ne samo u ovoj knjizi, već nigde drugde): ko je jedan čovek, pojedinac, bilo koji – da bi se Bog njemu lično obratio? U svetu živi previše vernika, iskrenih, fanatičnih, onih koji imaju izgrađen odnos sa Bogom i dublji i širi od Meka. Zar je moguće, makar i literarno, da se Bog obraća svima njima na način na koji se obratio Meku? Zašto? („Činilo se da je neposredni dodir sa Bogom rezervisan za drevne i necivilizovane narode, dok ljudi sa savremenog Zapada njemu pristupaju pod budnim okom intelektualca“. „Ne znam. Možda je on stvarno zaslepljuća svetlost ili zapaljeni grm. Uvek sam ga zamišljao kao krupnog straca duge bele talasaste brade, nekako kao Gandalfa iz Gospodara prstenova“).

MojaKritika: Emil Živadinović 2010; Naslov knjige: Koliba; Autor: Vilijem Pol Jang (William P. Young); Naslov originala: The Shack; Copyright © 2007 by William P. Young; Translation Copyright  © 2009 za spsko izdanje, Laguna, Beograd; Preveo: Nenad Dropulić; CIP – Narodna biblioteka Srbije, Beograd, ISBN 978-86-521-0115-3; 821.111(71)-31; COBISS.SR – ID 170121996

Poseta:12820

KOLUMNA - poseta(51893)

UTOPIJA - poseta(17570)

ATLANTIS - poseta(17252)

RIZNICA - poseta(155571)

ZONA - poseta(7107)